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Gamay d'Euloz, Cave des Amandiers - A. Deletraz

  • Provenance: Valais
  • Appellation: Valais
  • Domain: Cave des Amandiers
  • Grape variety(ies): Gamay
  • On-call time: 10 years
  • Alcohol degree: 13%
  • 94/100 Note: 94/100 | Classement: Grand Cru
Attention, petit chef d'oeuvre ! Produit sur un terroir béni des dieux pour le cépage et vinifié à la beaujolaise, en grappes entières (ce qui est peu commun en Valais), ce vin crée selon nous de nouveaux standards pour le gamay dans la région. Du verre s'échappe une profusion d'arômes de fleurs, de poivre et d'épices nobles, avec des nuances d'agrumes et de fruits mûrs. En bouche, sa densité n'a d'égale que sa finesse ; et la finale, encore réservée, annonce un grand potentiel de garde. Coup de coeur.
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Viticulture

Situées sur le lieu-dit « Chanton d’Euloz », à 732 mètres d’altitude, sur la commune de Fully, les vignes d’un âge moyen de 40 ans, s’épanouissent sur une parcelle de 35 ares composée d’une roche-mère de gneiss, recouverte d’un sol léger de sable et de silt très graveleux et peu calcaire (> à 6,7%). Le vignoble bénéficie d’un climat continental à tendance méditerranéenne avec un ensoleillement optimal, notamment pendant la période végétative. L’effet de Foehn privilégie un état sain des grappes au moment de la récolte. Le domaine a réduit fortement les rendements ces dernières années sur cette cuvée : 30 hl/ha au maximum.

Oenology

Le moût est vinifié à 100% en grappes entières, 1 mois en cuve puis passé en demi-muids usagés pendant 11 mois.

Suggestions for accompaniment

Carré de porc mariné aux herbes et cuit à basse température • Râble de lièvre au poivre.

Domain
Alexandre Delétraz is the story of an idealist from Geneva who moved to the Valais. In his own words: "La Cave des Amandiers is a bit of a utopia or rather a dream... A life project! It is the desire to create great wines in exceptional terroirs while respecting nature, to reveal the qualities of the Valaisan grape varieties in an authentic environment and to offer the wine the time to grow in the coolness of the cellar. The cellar is one of the youngest in the Valais, since it was created in 2008. After having vinified the first vintage in a mazot, then in a tractor garage in Fully, Alexandre found a more suitable place in the commune of Saillon. He moved into this new cellar in 2011 and although the vinification facilities are recent, the work remains totally artisanal. The vines are tended by hand because of the uneven topography, made up of small terraces that stretch from 450 to 900 metres above sea level over 5.2 hectares. This is an opportunity to remind ourselves that vine growing in the Valais is sometimes also mountain viticulture. This heroic viticulture is perfectly illustrated by the different entities that Alexandre owns in Fully: Les Seyes, Les Follatères, La Combe d'Enfer, Chanton d'Euloz, La Combe des Cloux. And so many vertiginous slopes, where the vines sometimes cling painfully to the hillside, with numerous small terraces supported by dry stone walls. This...
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