Free delivery from Fr. 300 of purchase or 18 bottles, otherwise Fr. 15 SIMON

Cavesa le CAVE, le club des amateurs de vins exquis

Château d'Yquem, 1er C Sup. Sauternes (37.5 cl) - 2006

  • Provenance: Bordeaux
  • Appellation: Sauternes
  • Domain: Yquem
  • Grape variety(ies): 80% Sémillon et 20% Sauvignon.
  • On-call time: 16 years
  • Style of wine: Vin doux
  • Alcohol degree: 14%
  • 0 Classement: Premier Cru Supérieu
95/100 Wine Advocate, R. Paker : "Medium lemon-gold colored, the 2006 d'Yquem is a little reticent at this stage, slowly revealing notes of pineapple pastry, dried apple slices, orange preserves and spice cake plus nuances of crème brûlée, preserved ginger, nutmeg and baking bread. The palate offers mouth-coating tropical fruit and baking spice layers with a seductive oiliness to the texture and loads of citrus sparks, finishing with bold freshness and amazing length. Allow it just a couple more years in bottle to get over this slightly muted hump, then drink it for the next 25+ years. " ; 19/20 Guide Vert RVF ; 19/20 Bettane & Desseauve ; 95/100 Stephen Tanzer ; 19/20 Jancis Robinson
Technical sheet >
356,00 CHF
stock

In stock in our warehouses

> Click & collect
packaging

Anti-crash packaging

> Shipping & collection options
payment

100% secure payment

> Payment options
contact

Le CAVE's warranty

> Our commitments
contact

Any questions about this product?

> Contact us
print

You want to print this article card?

> Download / Print
grap_mouse
technical_sheets

Sheet

Technique

Viticulture

Château d'Yquem, vin mythique, est le seul 1er Cru Supérieur de Sauternes au classement de 1855. Il est devenu la référence ultime des liquoreux de par la qualité unique de ses vins. Le vignoble couvrant 103 ha, jouit d'une exposition idéale et d'un terroir formé de galets de grosses graves en surface, posés sur un sous-sol argileux. L’âge moyen des vignes est de 35 ans. La densité de plantation est de 6'700 pieds/ha, avec un rendement d'un verre par pid de vigne !

Oenology

Lors de la récolte la cueillette exige 5 à 6 tries, étalées sur 6 à 10 semaines. Après pressurage et fermentation débute une longue période en barriques à 100% neuves. Chaque journée de vendange est élevée séparément pendant 6 à 8 mois. Au printemps suivant, un préassemblage est effectué. La mise s’effectue au cours du 4ème printemps suivant la vendange après un léger collage. Les bts sont fermées avec un bouchon de 54mm, garantie de long vieillissement.

domain_wines

The wines of

Domain

domain

My Recently

viewed products

You have not viewed any products yet

complete_order

Complete your

Order